• 622766949

La importància de l’alimentació infantil

La importancia de la alimentación infantil

Avui m’agradaria parlar sobre l’alimentació infantil i de la seva importància. En aquesta etapa de creixement és on hem d’ensenyar uns bons hàbits alimentaris. D’aquesta manera, inculquem aquests nous hàbits correctes, evitant i prevenint que el nen en un futur pugui patir malalties com el sobrepès, obesitat, diabetis etc …

A part d’això, cal remarcar que en la fase de creixement del nen/a, l’alimentació repercutirà directament en el seu desenvolupament físic i intel·lectual.

Hàbits per evitar l’obesitat infantil

  • Reduir les llaminadures, dolços, xocolates etc,, una alternativa saludable podria ser donar un    o dos cops setmana pa integral amb xocolata el 70 – 85% cacau.
  • Substituir la brioixeria industrial dels berenars o esmorzars, per entrepans saludables com ara el de formatge. O també llet amb cereals sense sucres afegits (flocs de blat de moro, arròs inflat, musli …). O menjar un grapat de fruits secs crus o torrats i sense sal + una fruita fresca.
  • Prioritzar l’aigua per sobre dels refrescos ensucrats o sucs amb sucres afegits. Encara que els sucs fossin espremuts naturals, seria millor menjar la fruita sencera, ja que només es consumirà la fructosa (el sucre de la fruita) d’una sola peça i obtindrà tota la seva fibra i vitamines en major quantitat.
  • Evitar els fregits i arrebossats com a consum habitual. Si donéssim arrebossats, l’ideal seria fer-los al forn amb poc oli.
  • Incrementar l’activitat física i reduir les hores de sedentarisme estant davant de la televisió, tablets, ordinadors …)
  • Reduir els menjars processats com pizzes preparades, hamburgueses, embotits … això no vol dir que no es pugui menjar una pizza preparada per nosaltres a casa. És molt important que els nens/es participin de l’elaboració dels plats a la cuina.

La dieta equilibrada a l’escola

A part d’aprendre uns bons hàbits alimentaris a la nostra llar, és molt important que a l’escola també els hi hagi.

En la fase de creixement del nen / a, l'alimentació repercutirà directament en el seu desenvolupament físic i intel·lectual

Els menús escolars haurien d’estar realitzats per Dietistes – Nutricionistes. Aquests menús han d’estar adaptats a l’edat i necessitats dels nens/es.

Hi ha d’haver una bona comunicació entre l’escola i les famílies, ja que és on s’informarà si el nen/a presenta algun inconvenient a l’hora de dinar. També s’ha d’informar dels menús mensuals que s’oferiran al menjador de l’escola.

Un cop exposats els menús és important que la resta d’àpats del dia es complementin amb el del col·legi. D’aquesta manera, podem incloure els aliments que no s’han posat al menjador de l’escola i afavorim a tenir una dieta més equilibrada.

I finalment, m’agradaria remarcar que els aliments escollits per als menús escolars han de ser estacionals, proporcionant aliments de temporada i afavorint que siguin locals i de proximitat. Així, els aliments són més frescos i mantindran millor les seves propietats. Si els aliments s’han de transportar a llargues distàncies poden augmentar la seva contaminació. L’objectiu seria propiciar una alimentació més sostenible i que respecti el medi ambient.

Consells per a una alimentació infantil saludable

  • Consumir cereals integrals (pa, pasta, arròs, sèmola ..)
  • La beguda ha de ser aigua, ja sigui en els àpats com entre hores.
  • Potenciar els llegums (tres vegades per setmana), al ser proteïna vegetal les podem posar en forma d’hamburguesa o de mandonguilles i ja no caldrà posar proteïna animal. Els llegums ens ajudaran a rebaixar els greixos saturats de les carns.
  • Utilitzar l’oli d’oliva verge extra.
  • Consumir fruits secs tant crus com torrats i sense sal (ametlles, avellanes, nous, festucs, ..)
  • Les postres poden ser iogurts naturals sense sucres afegits o fruita fresca i de temporada.
  • Els làctics que haurien de consumir serien formatges, llet o iogurt natural sense sucres afegits.
  • Evitar els derivats lactis comercials com flams, natilles etc …
  • Consumir verdures i hortalisses de temporada i utilitzar-les com a primers plats o guarnicions dels segons.
  • Realitzar activitat física mínima una hora al dia, ja sigui en bici, jugar a pilota, caminar, nedar, etc …
Ayúdame a difundirlo

Author: Marta Abardia

Soy Nutricionista – Dietista en Barcelona. Tengo 19 años de experiencia como profesional. Pienso que mi trabajo no es sólo calcular una dieta o saber que contienen los alimentos. Mi labor es transmitir y acompañar a mis pacientes para conseguir un cambio de hábitos alimentarios.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*