• 622766949

Juul, IQOS, cigarreta electrònica. Nous dispositius, mateixa addicció

iqos, juul y cigarro electronico

Al voltant de 2010 van començar a proliferar tot un seguit de productes de tabac (cigarreta electrònica, IQOS, Juul) que s’anuncien com una alternativa sana a fumar. En aquest article comentarem que segueixen la mateixa estratègia que es va iniciar cap a la meitat del segle passat, quan van començar a sorgir estudis sobre la perillositat de fumar.

De les cigarretes sense filtre a les cigarretes amb filtre

LOS IQOSA mitjans de la dècada dels 50 del segle XX van començar a sorgir estudis que relacionaven fumar i càncer de pulmó. Davant d’aquest problema (la mala premsa) la indústria tabaquera va respondre promocionant les cigarretes amb filtre.

Segons explicava la pròpia indústria, amb el filtre es rebaixava la nocivitat convertint-lo en un producte sa, fins i tot era molt normal veure anuncis de cigarretes on un sanitari explicava les virtuts d’aquests.

 

Amb el temps, tothom es va anar passant de la cigarreta sense filtre a la cigarreta amb filtre (fig. 1), així es va mantenir un alt percentatge de la població addicta a la nicotina. I encara que la cigarreta sense filtre és més perjudicial, els fumadors de la cigarreta amb filtre estan exposats a patir una llarga llista de malalties produïdes per aquest producte.

GRAFICA IQOS

Figura 1. Evolució de les vendes de cigarreta amb filtre i sense filtre. S’observa a la dècada dels 50 un clar intercanvi

 

I quan van baixar les vendes, va arribar la cigarreta light!

A la dècada dels 60, la publicació del “First Surgeon General Report” (figura 2) on s’evidenciava que fumar era molt perjudicial per a la salut, va fer reaccionar a la indústria tabaquera amb un nou tipus de cigarreta, la light. També es van registrar les primeres patents de la cigarreta electrònica, però com la promoció de la cigarreta light va mantenir i augmentar vendes, la cigarreta electrònica va quedar guardat en un calaix

CONSUMO TABACO EEUU

Figura 2: Consum per càpita de tabac als EUA, de 1900 a 2011

 

PROMOCION SPOT TABACOSegons la indústria, en ser baix en nicotina es reduïen riscos (com abans amb el cigarret amb filtre). Amb el temps es va demostrar que era tot el contrari, però el que van aconseguir clarament els cigarrets light és incrementar les vendes ja que al contenir menys nicotina, la gent fumava més cigarretes per arribar a la dosi que el seu cos necessitava.

Aquesta estratègia, vendre un nou producte que provoca més dependència, es tornarà a repetir amb el IQOS i amb el Juul, com veurem més endavant.

Al final els lights són més perjudicials que els normals perquè al fumar més, s’inhalen més quantitat de substàncies cancerígenes i perjudicials per a la salut ja que l’únic que tenen rebaixat és la nicotina però la resta de substàncies nocives estan en la mateixa quantitat.

Al 2010 encara seguia a els descens de fumadors i repetim estratègia: cigarreta electrònica, IQOS i Juul.

 Abans del canvi de segle, ja estava clarament demostrat que fumar mata tant als fumadors actius com als passius. I amb la societat clarament conscienciada dels riscos, es van anar imposant mesures legislatives més restrictives al tabac tant en la seva venda, publicitat, augment d’impostos per baixar la taxa de fumadors, …

Els cigarrets lights són més perjudicials que els normals perquè al fumar més, s’inhalen més quantitat de substàncies cancerígenes i perjudicials per a la salut

Però com la indústria del tabac durant més d’un segle ha estat un negoci molt lucratiu. Permet encadenar al consumidor al producte que vens de per vida (fins que aquest et mata) han tornat a sorgir nous productes (cigarreta electrònica, IQOS i Juul) que prometen el mateix que sempre: Aquesta vegada sí, són l’alternativa sana a fumar.

La cigarreta electrònica: Ja no fumes, vapejes i per això dic que és més sa.

Al voltant del 2010 va aterrar un nou producte de tabac: La cigarreta electrònica.

La cigarreta electrònica és un dispositiu amb una resistència que escalfa una solució líquida amb nicotina i la converteix en vapor. L’IQOS i el Juul encara que amb diferències notables en el seu format, segueixen el mateix patró: Una resistència que escalfa ja sigui una solució aquosa o tabac a 300-400 ºC en comptes dels 1000 ºC d’una cigarreta convencional i així evitar la síntesi de substàncies cancerígenes…

Com que no s’arriben a obtenir les mateixes temperatures que la combustió d’una cigarreta convencional tant el fabricant com els seus consumidors insisteixen a dir que no es fuma, es vapeja. I per què intenten canviar el nom si fa el mateix? (Aspirar fum amb una alta concentració de nicotina). Per què si canvies de nom, es dóna a entendre que és una cosa totalment diferent i per tant, les seves qualitats també ho són.

Aquesta opinió es podria percebre com a real a primera vista però per a molts professionals genera molts dubtes:

  1. Les malalties produïdes pel tabac triguen de 20 a 30 anys com a mínim en desenvolupar-se i la cigarreta electrònica només porta uns 10 anys en el mercat (en el cas del IQOS i el Juul encara són menys), per això és aviat per verificar o descartar com són de perjudicials per a la salut.
    1. Davant del dubte, molts professionals optem per no recomanar-ho
    2. Deixar de fumar, sense succedanis, sí que demostra que és útil per disminuir el risc de desenvolupar malalties.
  2. La dependència a la nicotina es manté amb la cigarreta electrònica, l’IQOS o el Juul
  3. Per deixar de fumar és important superar la dependencia bucomanual i amb la cigarreta electrònica això es manté: Tenir una cigarreta a la mà, aspirar el fum, notar com entra en els pulmons, … tot això en la cigarreta electrònica segueix igual.
  4. La nicotina per si sola ja és perjudicial per a la salut.

D’altra banda, també es defensa que amb la cigarreta electrònica desapareix l’efecte nociu cap als fumadors passius, però ja estan sorgint estudis que ho posen en dubte. Amb el iQOS i amb el Juul pel poc temps que fa que es venen, hi ha menys estudis, però ja comencen a sorgir crítiques que adverteixen de la seva perillositat

Després de la cigarreta electrònica el IQOS, continues fumant però a menys temperatura

El iQOS segueix un patró semblant a la de la cigarreta electrònica, però aquí en comptes d’escalfar una solució aquosa de nicotina, s’escalfa directament tabac.

Davant el IQOS sorgeixen els mateixos dubtes que davant la cigarreta electrònica i per això es dubta bastant de la seva innocuïtat i sembla ser que són igual o més addictius que una cigarreta convencional. Més encara quan el IQOS ja no parlem de solució aquosa, sinó tabac, amb segurament els mateixos additius que una cigarreta convencional que augmenten la capacitat d’addicció a la nicotina.

Finalment, al IQOS s’ha treballat molt la seva aparença perquè s’allunyi d’una cigarreta i s’assembli més a un dispositiu electrònic, perquè en comptes de produir rebuig, atregui per la seva estètica. Com veurem just a continuació, en el Juul això s’ha aconseguit portar això molt més lluny.

Juul, l’últim a arribar

 Juul, és l’últim producte de tabac que s’ha creat per ara i que als Estats Units està fent furor entre adolescents, amb el que s’està creant tota una massa de joves addictes a la nicotina (ja van pels 3 milions d’adolescents als EEUU).

Però si Juul ha aconseguit triomfar tant en els adolescents és per combinar a la perfecció modernitat i discreció.

Aparentment, Juul té l’aparença d’una pendrive allargat, fins i tot la seva bateria es carrega USB a través de l’ordinador. Qualsevol persona, si no es fixa clarament es pot confondre. Si a això, afegim que no deixa alè a tabac, fa que un adolescent pugui fer-ho servir sense que els seus pares se n’assabentin.

I si fumar sempre s’ha vist com una transgressió i una manera de sentir-se més adult per als adolescents amb Juul això s’ha incrementat per que la seva aparença és moderna, xula, no és perjudicial i evita que els pares se n’adonin. Què més pot demanar un adolescent?

Però Juul té uns nivells elevadíssims de nicotina, que produeix que l’addicció es produeixi amb un consum molt menor si el comparem amb la cigarreta convencional i com amb la cigarreta electrònica o el IQOS, es desconeix els seus efectes a llarg termini.

Realment són la porta d’entrada al tabac, no s’ha demostrat que cap d’aquests productes serveixin per abandonar la dependència a la nicotina, si no tot el contrari.

Però hi ha professionals sanitaris que recomanen les cigarretes electròniquess i altres que no. Què és correcte?

Com s’ha repetit diverses vegades en aquest article, les cigarretes electròniques, el IQOS i el Juul encara que possiblement siguin menys nocius que una cigarreta amb filtre, tot sembla indicar que a llarg termini també poden provocar malalties i la mort.

Els dispositius com IQOS o Juul són la porta d'entrada al tabac

Davant el dubte, molts professionals hem optat per seguir la màxima “prima, non nocere” és a dir, el primer és no fer mal i per això animem a deixar de fumar i no a mantenir una addicció mitjançant l’ús d’aquests dispositius.

Però també en el tractament de les addiccions hi ha un concepte que es diu “reducció de danys“,  i la indústria tabaquera ha aprofitat això tant per defensar-se com per atacar els que estem en contra d’ús, acusant-los d’evitar que milers de persones morin al no fer servir un producte, segons ells, menys nociu.

La reducció de danys consisteix que davant d’una addicció a una substància que provoca tot un seguit d’efectes secundaris molt perjudicials per a la salut, donar una altra semblant que permeti a aquesta persona mantenir la seva addicció sota control. L’exemple més clar és la teràpia de manteniment amb metadona.

Molts mantenen que davant gent que no vol o no pot deixar de fumar, millor utilitzar algun d’aquests dispositius (cigarreta electrònica, IQOS o Juul) de seguir fumant cigarrets amb filtre.

Seria una opció a valorar sempre que la seva dispensació es fes sota estricte control mèdic. Per què, què passaria si per exemple la metadona es pogués comprar o subministrar en qualsevol estanc sense control sanitari? Quant es trigaria a augmentar el nombre de consumidors que anirien atrets per provar ja que seria un producte legal i permès?

Traient conclusions

Això és el que està passant amb la cigarreta electrònica, el IQOS i el Juul. De mica en mica està desplaçant a la cigarreta amb filtre, com al seu dia aquesta  va desplaçar a la cigarreta sense filtre, però el nombre d’addictes a la nicotina es manté quan no corre el risc d’augmentar per gent que mai havia fumat i ara fan servir aquests dispositius (figura 3)

 

Figura 3: La història es repeteix, un producte substitueix a un altre: Segons està previsió en la segona gràfica, en uns anys el Juul, IQOS i la cigarreta electrònic desbancaran a la cigarreta tradicional

 

En conclusió, encara que tant la cigarreta electrònica, com el IQOS o el Juul poden donar la sensació que són molt poc perjudicials per a la salut, això és molt incert, i davant del dubte millor deixar de fumar definitivament ja que en aquest cas els riscos de patir malalties si que es redueixen i s’equiparen a la d’una persona que mai ha fumat passat els anys.

 

 

Ayúdame a difundirlo

Author: Antonio Vallejo Domingo

Enfermero desde hace 17 años y con 13 años de experiencia en la atención primaria. Cursé un posgrado en Nutrición y Dietética y poco después realicé un Máster en Tabaquismo. También soy vocal de la Junta de SEDET (Sociedad Española de Especialistas en Tabaquismo)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*