Què és la malaltia de Crohn?
És una malaltia crònica inflamatòria de l’intestí, pot afectar qualsevol zona del tub digestiu, des de la boca fins a l’anus. Normalment, afecta la part més baixa de l’intestí prim anomenat (ili) o de l’intestí gros (còlon i recte).
No totes les persones que la pateixen tenen els mateixos símptomes ja que depèn de la zona del tub digestiu afectada tindrà uns o d’altres i també pot haver períodes llargs de temps que la persona no presenti símptomes, ja que cursa en forma de brots.
No es coneix la causa de la malaltia de Crohn, pot tenir una tendència hereditària i pot ser que estigui relacionada amb el sistema immune
Aquesta malaltia no té cura, els fàrmacs ajuden a suportar millor els seus símptomes en una etapa primerenca i en els casos més avançats es pot recomanar la cirurgia.
Símptomes de la malaltia de Crohn
Els més comuns són:
- Febre
- Pèrdua de pes
- Diarrea que pot ser sanguinolenta
- Dolor abdominal
- Inflor
- Dèficit nutricional a causa d’una mala absorció dels aliments
No es coneix la causa de la malaltia de Crohn, pot tenir una tendència hereditària i pot ser que estigui relacionada amb el sistema immune
Com pot ajudar-nos la dieta a millorar els símptomes?
Una bona dieta adaptada a la malaltia de Crohn ens serà beneficiosa per al nostre organisme.
Els aliments que hauríem d’incloure a la fase que no es presenten símptomes serien:
- Carns magres com el porc, pollastre, gall dindi, conill
- Peix blanc com ara el lluç, llenguado, rap, nero etc ..
- Peix blau com el salmó, sardines, seitons, verat (l’omega 3 que contenen ens serà positiu pel seu efecte antiinflamatori).
- Potenciar les pastanagues, mango, carbassa i moniatos degut als betacarotens que contenen, aquests protegeixen la mucosa intestinal.
- Llet desnatada o begudes d’origen vegetal suplementades amb calci i sense sucres afegits.
- L’oli d’oliva també és un bon antiinflamatori.
- Consumir cereals i tubercles (patates i moniatos)
- Verdures i fruites segons la tolerància de la persona
- Consumir alvocat que és ric en vitamina E i omega3
Els aliments que hauríem d’evitar serien:
- Els picants
- Begudes amb gas, cafès, tes i l’alcohol
- Verdures flatulentes com coliflor, bròquil, col, carxofes i també els llegums amb pell (llenties, cigrons, faves, pèsols, mongetes). Podem fer un puré i amb el xino separar la fibra ja que ens pot produir gasos bastant molestos.
- Eliminar el sorbitol, ja que ens podria provocar diarrees, aquest el trobem en begudes edulcorades, caramels sense sucre, etc …
- Làctics sencers, mantegues, nata
- Embotits, aliments processats i brioixeria.
Alimentació quan apareix un brot
- Farem una dieta eliminant el gluten i la lactosa per facilitar el funcionament de l’intestí
- Evitar la fibra insoluble que està als cereals integrals.
- Potenciar la fibra soluble que trobem en algunes fruites i verdures
- Consumir les carns magres, peixos blancs i ous.
- Consumir arròs, patata i la pasta o pa sense gluten
Nosaltres podem ajudar-te
En resum, com has pogut veure no totes les persones que pateixen la malaltia de Crohn tenen els mateixos símptomes ni els pateixen sempre. El que t’aconsello es que rebis el suport d’un Dietista – Nutricionista, el qual et marcarà una pauta alimentària adequada a les teves necessitats.
Soy Nutricionista – Dietista en Barcelona. Tengo 19 años de experiencia como profesional. Pienso que mi trabajo no es sólo calcular una dieta o saber que contienen los alimentos. Mi labor es transmitir y acompañar a mis pacientes para conseguir un cambio de hábitos alimentarios.