• 622766949

¿Es pot deixar de fumar sense sortir de casa?

deixa de fumar sense sortir de casa

A molts de vosaltres en aquest confinament obligat potser us ha motivat a intentar deixar de fumar.

Ja sigui com a oportunitat de trobar alguna cosa positiva a aquesta reclusió o també, com a prevenció per evitar complicacions en cas de contraure el coronavirus.

Fumar de per si ja és perjudicial per a la salut. Però segons semblen indicar els primers estudis, els fumadors amb COVID-19 tenen més risc de complicacions i mort per aquesta patologia.

els fumadors amb COVID-19 tenen més risc de complicacions i mort per aquesta patologia .

D’altra banda, aquest coronavirus sembla que pot viatjar en suspensió dins el fum de tabac, facilitant la seva disseminació en l’ambient i que els que estan convivint en un ambient carregat amb fum de tabac, puguin contraure aquesta malaltia.

aquest coronavirus sembla que pot viatjar en suspensió dins el fum de tabac, facilitant la seva disseminació en l'ambient i que els que estan convivint en un ambient carregat amb fum de tabac puguin contraure aquesta malaltia.

 

És a dir, en aquest cas, si s’és portador del COVID-19 fumar pot tenir conseqüències importants i fatals tant en el tabaquisme actiu ( el propi fumador ) com en el passiu ( la gent que conviu amb fumadors ). I cigarrets electrònics  i similars tampoc asseguren menor risc.

si s’és portador del COVID-19 fumar pot tenir conseqüències importants i fatals tant en el tabaquisme actiu (el propi fumador) com en el passiu (la gent que conviu amb fumadors). I cigarretes electrònics i similars tampoc asseguren menor risc.

 

Recordeu, com comentava en l’article que vaig escriure sobre “el fum de segona mà” , el fet de fumar en una habitació  a soles o a la cuina, no evita que no arribi aquest fum a tots els racons de l’habitatge, afectant als que viuen amb vosaltres.

Avantatges de no poder sortir de casa a l’hora de deixar de fumar

Si parlem de les avantatges per deixar de fumar que pot comportar aquesta situació que estem vivint, tenim al nostre favor, que moltes rutines diàries de fora de casa que ens inciten a fumar (fumar en els descansos de la feina, al cotxe, amb els amics, …), durant tota aquesta reclusió no les experimentaren. Això possiblement disminuirà en part, el nombre de vegades al dia en què podeu tenir ganes de fumar i en conseqüència, fumareu menys.

És cert, que un cop passi aquesta quarantena i torneu a la rutina habitual, segurament us podran incrementar una mica les ganes de fumar, quan torneu a realitzar les activitats que fèieu fumant, però al vostre favor jugarà que portareu dies o més aviat setmanes sense fumar, de manera que el síndrome d’abstinència serà menor i podreu suportar millor aquests moments.

 

Com superar els inconvenients d’estar tancats a l’hora de deixar de fumar

 No obstant, el fet d’estar dies a casa sense sortir també us pot comportar dificultats a l’hora d’evitar encendre-us una cigarreta.

És important que identifiqueu les rutines en el domicili que us inciten a fumar i intenteu evitar-les o canviar-les d’alguna manera. Per exemple, si fumeu després de l’esmorzar, canviar el lloc. Si esmorzeu, per exemple, al menjador, fer-ho en a cuina i de peu, o si esmorzeu a la cuina, fer-ho al menjador.

És important que identifiqueu les rutines en domicili que us inciten a fumar i intenteu evitar-les o canviar-les d'alguna manera.

En totes aquelles activitats que us incitin a fumar i us sigui factible, deixar de fer-les. Seria molt important que durant un temps les elimineu de la vostra rutina. Un exemple molt comú és la cigarreta que es pren amb un cafè. En molts casos és eficaç substituir el cafè per una altra infusió o beguda. El suc de taronja, i tots aquells aliments que porten vitamina C, ajuden a eliminar la nicotina de el cos, per exemple.

Si doneu el pas i decidiu deixar de fumar és important prèviament fer dues coses. La primera és desfer-vos de tot el tabac que tingueu a casa per evitar temptacions. I la segona és llençar o com a mínim eliminar de la vostra vista tot allò que tingui relació amb el tabac, especialment encenedors i cendrers. Així d’una banda evitareu temptacions i d’altra eliminareu del vostre entorn elements que us incitin a fumar.

Intenteu evitar anar amb el pijama, ja que anar tot el dia amb roba de dormir inconscientment provoca una sensació d’excessiva relaxació i son, provocant una major passivitat. Per això és convenient anar amb roba de carrer durant el dia i imposar-nos una rutina d’activitats tant físiques com intel·lectuals, ja que l’avorriment i la manca d’activitat poden incrementar les ganes de fumar.

És un bon moment per rescatar els jocs de taula que tingueu per casa  i que segurament fa anys que els teniu acumulant pols en un armari. Llegir un llibre o escriure, també són bones opcions per mantenir la ment desperta i distreure’s.

D’altra banda, pel que fa a l’activitat física, per exemple podeu pujar i baixar escales o buscar per YouTube vídeos sobre diferents exercicis com zumba, tai-txi, aeròbic, ioga, … que us serviran per mantenir-vos en forma.

Si us preocupa l’augment de pes que podríeu patir, pel fet de deixar de fumar com pel descens en la vostra activitat física, us podeu llegir totes aquestes recomanacions on  explico en aquests  articles “Com evitar augmentar de pes després de deixar de fumar” i “Quins aliments ens poden ajudar a deixar de fumar“.

Recursos que podem utilitzar des de casa

L’accés al sistema sanitari aquests dies s’ha vist col·lapsat per l’efecte de la pandèmia del coronavirus, de manera que rebre consell i seguiment d’un professional sanitari per deixar de fumar és gairebé impossible, ja que tots els esforços tant humans com logístics s’estan destinant a atendre els pacients amb COVID-19.

 

Degut això, per rebre consells per als diferents dubtes i obstacles que us podreu trobar durant el procés de deixar de fumar, us podeu descarregar l’APP S’ACABO de SEDET (Societat Espanyola d’Especialistes en Tabaquisme), la qual integra la majoria de consells i activitats que es donen en una consulta de tabaquisme.

 

És totalment gratuïta i teniu recomanacions i avisos programats de com preparar-vos abans del dia que decidiu no encendre cap cigarreta més.

Com superar les ganes de fumar i com contrarestar la síndrome d’abstinència entre d’altres. També teniu un senzill videojoc, per distreure-us aquells moments que tingueu moltes ganes de consumir tabac.

 

Us la podeu descarregar a:

 

D’altra banda, hi ha els diferents tractaments per deixar de fumar. Els únics que podem comprar sense recepta són la TSN (Pegats, xiclets, comprimits i esprai de nicotina). Us recomano que abans d’anar a la farmàcia, truqueu per saber si tenen existències i si us poden donar indicacions de com utilitzar-los. Demaneu consell al vostre farmacèutic/a de confiança i llegiu les indicacions d’ús.

 

Això últim és molt important, ja que, si no es fan servir bé, és bastant probable que la seva eficàcia disminueixi. En canvi, quan s’utilitza correctament, poden multiplicar entre 4 a 6 vegades les possibilitats d’èxit o fins i tot,  fins a 10 vegades si es combina amb estratègies i consells d’autocontrol.

 

Finalment, si ho considereu necessari ens podeu demanar consulta on-line. On us donarem consells previs de com preparar-vos per deixar de fumar, adaptats a les vostres rutines.

També us donarem indicacions de com utilitzar la medicació si la necessiteu i posteriorment, realitzarem visites de seguiment, per detectar riscos de recaiguda i saber com sortejar les ganes de fumar durant els 2-3 primers mesos.

 

Per acabar, només vull desitjar-vos que gaudiu tant tu com la teva família i amics, de bona salut i que aquesta crisi no tingui repercussions greus en vosaltres. Ànims i #quedatacasa.

Ayúdame a difundirlo

Author: Antonio Vallejo Domingo

Enfermero desde hace 17 años y con 13 años de experiencia en la atención primaria. Cursé un posgrado en Nutrición y Dietética y poco después realicé un Máster en Tabaquismo. También soy vocal de la Junta de SEDET (Sociedad Española de Especialistas en Tabaquismo)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*