• 622766949

Vull deixar de fumar

quiero dejar de fumar

Segons varis estudis, el 80% dels fumadors volen deixar de fumar en algun moment o altre de la seva vida. Molts d’aquests o no s’atreveixen a donar el pas pensant que els hi serà impossible per la seva dificultat ( encara que si ho comparem amb altres reptes de la nostra vida, com treure’s el carnet no hi ha tanta diferència o un cop es decideixen no saben ben bé per on començar.

En aquest article et donaré consells per saber que et trobaràs a l’inici quan deixis de fumar i com pots anar sortejant els obstacles que et poden anar apareixent.

Els primers quinze dies

Encara que els beneficis de deixar de fumar comencen des de el primer dia , de les dos a tres primeres setmanes és quan es pateixen la majoria de símptomes de la síndrome d’abstinència al tabac.

Quan es deixa de fumar els símptomes que apareixen poden ser des de ansietat i una necessitat imperiosa de fumar a d’altres com insomni, restrenyiment, tristesa, augment de la gana i dificultat per a concentrar-se. El nombre i la intensitat d’aquests símptomes pot variar molt d’una persona a un altre i fins i tot d’un intent a un altre, per exemple, molta gent que en el seu dia va intentar deixar de fumar i no ho va aconseguir explica que quan ho van intentar un altre cop li va ser més fàcil i viceversa.

Segons varis estudis, el 80% dels fumadors volen deixar de fumar en algun moment o altre de la seva vida

Amb una bona preparació prèvia  i una bona estratègia tots aquests símptomes es poden arribar a controlar o com a mínim a disminuir el seu efecte sobre la persona.

Per aconseguir-ho és molt positiu canviar tots aquells hàbits que inciten a fumar que ens serveixin com a primeres passes en l’objectiu de deixar de fumar definitivament.

(/#more-4532) 

Canvi d’hàbits per a començar

La majoria de fumadors fuma al voltant de 20 cigarretes al dia, son tantes, tan repetides i durant tants anys que fumar passa a formar part d’una rutina diària què es relaciona amb moltes més com pot ser un cafè, finalitzar un àpat o una feina, passejant els gossos… o amb qualsevol estat d’ànim, ja sigui la ira, l’ansietat, la tristesa o fins i tot l’avorriment o l’alegria.

Per això és molt important que abans de deixar de fumar identificar tot allò que ens incita a encendre una cigarreta i intentem deixar-ho de fer durant un temps ( com el cafè) o pensem una estratègia en cas de no poder eliminar l’hàbit què ens incita a fumar ( desprès dels àpats).

Però tant important com eliminar hàbits que ens poden empènyer a fumar també és molt positiu adquirir-ne de nous, com fer més activitat física, eliminar l’alcohol de la nostra dieta o menjar més sa.

Tots aquests canvis, eliminar hàbits que inciten a fumar i afegir-ne de saludables, ens ajudaran a augmentar les perspectives d’èxit quan deixem de fumar.

Primeres passes per a deixar de fumar 

Tard o d’hora arriba el dia que ens hem marcat per deixar de fumar i aquí és quan començarem a donar les primeres passes en el nostre dia a dia sense tabac.

El primer de tot és assumir aquest repte amb tranquil·litat i sense imposar-nos cap obligació extra ni cap condició de com s’ha de deixar de fumar. Per això, l’únic que aconseguirem si ens neguem a rebre tant ajuda externa, com a canviar alguns hàbits o a no fer servir algun medicament en cas de necessitar-ho serà posar-nos més pals a les rodes i que ens sigui més difícil deixar de fumar.

És a dir, l’important es deixar de fumar, no el com. No tindrem més possibilitats de deixar de fumar si ho passem malament, ben just serà el contrari.

S’aconsella que el dia que decidim deixar de fumar sigui un dia en el que no esperem tenir més estrès que un dia normal i per evitar temptacions, quan ens aixequem a casa no tinguem tabac ni estiguin a la vista ni cendrers ni encenedors.

En els casos que es fuma la primera cigarreta en els primers cinc minuts després d’aixecar-se pot ser molt útil tenir a la tauleta de nit un xiclet, comprimit o esprai de nicotina per prendre-ho en el mateix instant que ens aixequem i així ajudi a disminuir les ganes de fumar.

L’important es deixar de fumar, no el com

Si ens costa no fumar durant l’esmorzar, i deixar d’esmorzar per no fumar tampoc és que sigui molt sa, el que podem fer es canviar allò que esmorzem o esmorzar en un lloc diferent, per exemple, passar de prendre un cafè assegut al menjador de casa a prendre una infusió dempeus a la cuina.

Durant la resta de dia i durant les primeres setmanes haurem d’anar seguint la mateixa estratègia: Evitar estímuls que incitin a fumar o si no es poden evitar, fer-los de manera diferent, i anar reevaluant les nostres accions per si en algun moment del dia encara tenir dificultats per no fumar.

Per últim, no és infreqüent que quan deixem de fumar ens augmenti la gana, si es el teu cas, pots llegir aquests articles també: https://nutricionistasbarcelona.es/ca/aliments-deixar-de-fumar/

https://nutricionistasbarcelona.es/aumentar-peso-tras-dejar-de-fumar/

Com podem ajudar-te

En Nutricionistes Barcelona et podem assessorar i fer-te un seguiment per poder fer front a tots els obstacles que et puguis trobar durant el procés de deixar de fumar.

I com comentem en l’article, primer de tot, fem una preparació prèvia on estudiem quin tipus de fumador ets, com i quan fumes i quina relació de dependència tens amb el tabac, per després donar-te tota una sèrie de consells i accions a fer pel dia que deixis de fumar.

Posterior a això, durant els primers tres mesos després de deixar de fumar et realitzem un seguiment per poder continuar assessorant-te i detectant riscos i amenaces que puguin augmentar les possibilitats de tornar a fumar.

I així, d’aquesta manera, mica en mica, arribis a un moment en que fumar hagi deixat de fumar part de la teva rutina diària i que realitzis el que realitzis no et vinguin ganes de fumar.

Ayúdame a difundirlo

Author: Antonio Vallejo Domingo

Enfermero desde hace 17 años y con 13 años de experiencia en la atención primaria. Cursé un posgrado en Nutrición y Dietética y poco después realicé un Máster en Tabaquismo. También soy vocal de la Junta de SEDET (Sociedad Española de Especialistas en Tabaquismo)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*