• 622766949 - 93 2260350

El fum de segona mà

humo de segunda mano

Què és el fum de segona mà?

Segurament que moltes vegades hagis llegit en titulars de la premsa “Fum de segona mà” quan escriuen algun article sobre tabaquisme i t’has quedat una mica estranyat sense saber ben bé el que és.

Bàsicament, quan els experts parlen de fum de segona mà es refereixen a un tipus determinat de tabaquisme passiu, és a dir, és una de les maneres en què el tabac afecta la salut dels no fumadors o fumadors passius

Com ens afecta

A diferència del fum de tercera mà, que afecta quan no hi ha ningú fumant, el fum de segona mà són totes les substàncies que respirem en un ambient carregat de tabac quan algú està fumant al costat nostre. Per ser precisos, el fum de segona mà és la combinació del fum que surt de la punta incandescent de la cigarreta més el fum que exhala aquesta mateixa persona.

En el fum de segona mà no hi ha cap nivell que sigui segur ja estiguem davant un fumador de cigarrets convencionals, pipes, cigarretes electrònic o caximbes ja que contenen les mateixes substàncies que les que respira el fumador sigui quin sigui el dispositiu que utilitzi,  pot produir les mateixes malalties i afectant a nens i a adults.

Per ser precisos, el fum de segona mà és la combinació del fum que surt de la punta incandescent de la cigarreta més el fum que exhala aquesta mateixa persona

Les malalties que pot provocar el fum de segona mà van des de tot tipus de càncer, malalties cardiovasculars o respiratòries, envelliment de la pell, càries, otitis, … molt semblant a les d’un fumador.

Podem fer alguna cosa per prevenir-lo?

Actualment, gràcies a les lleis sobre tabaquisme, els llocs públics com bars, discoteques, oficines o el lloc del treball s’han reduït dràsticament les persones exposades al fum de segona mà i, convertint els domicilis dels fumadors, en els últims llocs on encara hi ha un elevat nombre de gent exposada al tabaquisme passiu, especialment els nens

L’única prevenció davant el fum de segona mà és no estar al costat que algú que fumi, per això, si fumes i et preocupa la salut dels que t’envolten, és aconsellable que no fumis en cap lloc de la casa i surtis fora, ja sigui al balcó, la terrassa o al carrer.

No obstant això, encara que segueixis està recomanació no evitaràs  que a aquestes persones els afecti el tabaquisme de tercera mà  que pot produir les mateixes malalties i problemes que el de segona.

Com buscar ajuda per deixar de fumar

Actualment tenim al nostre abast nombrosos recursos i professionals formats en el tractament per deixar de fumar que et poden ajudar ja sigui amb APPS (enllaç a S’acabó), en un centre d’atenció primària, pàgines d’internet de societats científiques o organismes públics o en centres privats com Nutricionistes Barcelona.

Els estudis demostren que cada intent és una oportunitat d'aprenentatge en que a poc a poc la persona es va deslligant del tabac en relació a les activitats i així, les possibilitats de deixar de fumar augmentin

Per això, si vols deixar de fumar l’únic consell que et dono és que fugis d’aquells que promocionen remeis infal·libles. Per desgràcia, no hi ha i et estaran venent alguna cosa irreal ja que deixar de fumar implica molts factors tant físics, psíquics, socials o en relació a rutines apreses que fan que una recaiguda no sigui una cosa inusual, encara que tampoc implica que sigui impossible.

Els estudis demostren que cada intent és una oportunitat d’aprenentatge en que a poc a poc la persona es va deslligant del tabac en relació a les activitats i així, les possibilitats de deixar de fumar augmentin.

Ayúdame a difundirlo

Author: Antonio Vallejo Domingo

Enfermero desde hace 17 años y con 13 años de experiencia en la atención primaria. Cursé un posgrado en Nutrición y Dietética y poco después realicé un Máster en Tabaquismo. También soy vocal de la Junta de SEDET (Sociedad Española de Especialistas en Tabaquismo)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*