Aquestes setmanes sense poder sortir de casa, ha suposat per a tots un canvi en la nostra rutina diària.
Potser has aprofitat per deixar de fumar , fumar menys o per assumir que has de donar el pas i deixar de fumar d’una vegada.
Però la tornada a l’activitat normal pot suposar un augment de les ganes de fumar per que tornem a experimentar tot un seguit de situacions o moments d’estrès que tenim fortament vinculats al tabac.
En aquest article, et vull donar tot un seguit de consells perquè puguis deixar de fumar definitivament.
Els consells t’aniran bé, tant si has deixat de fumar durant el confinament o si prefereixes donar el pas quan tornis a la rutina anterior.
Com pots veure, en molts articles anteriors com per exemple, el de vull deixar de fumar, el primer que et recomano és que abans de tornar a la normalitat, o nova normalitat, facis un repàs de totes aquelles situacions que et feien fumar fora de casa (a l’entrada i sortida de la teva jornada laboral, esperant l’autobús, amb els amics al bar, …).
Un cop escrites totes aquelles rutines que tens relacionades amb fumar, analitza quines d’aquestes pots deixar de fer durant unes setmanes, així evitaràs al màxim les ganes de encendre’t una cigarreta (per exemple: sortir amb els companys al carrer en els descansos de la feina), o els que has de realitzar obligatòriament (per exemple: conduir fins a la feina).
En les primeres rutines, les que puguis evitar, t’aconsello que no les facis fins passat uns dos o tres mesos i tinguis controlada la necessitat de fumar. Quan tornis a incorporar aquestes activitats / situacions és molt possible que et tornin a venir el record de fumar, però no et preocupis, serà una necessitat i unes ganes d’encendre el cigarret molt més lleus que les que experimentes durant els primers dies sense fumar.
Pel que fa a aquelles situacions de la vida diària que t’inciten a fumar, però què no pots deixar de fer de cap manera, el que t’aconsello és que intentis fer-les de manera diferent o les facis amb algun tipus de distracció afegida.
A continuació, et dono una sèrie d’idees en diferents activitats del dia.
- Sortint / entrant de la feina o del domicili:
No t’aturis a parlar amb ningú.
Distreu-te: Escolta música, truca o whatsapeja amb algú mentre vas caminat, llegeix.
2. De camí a la feina o similar.
Si és possible, canvia de transport en què et desplaces per arribar al teu treball. Si per exemple vas en cotxe, prova el tren, metro, autobús, bicicleta, …
3. Esperant l’autobús/tren/metro/tramvia:
Surt una mica abans i en comptes d’anar a la parada de sempre camina fins a la següent i agafa’l allà
Distreu-te: Escolta música, parla, crida o whatsapeja amb algú mentre esperar, llegeix, …
4. Al cotxe:
Neteja a fons l’interior de l’cotxe i posa ambientador perquè no faci olor de tabac.
No portis tabac ni sobre ni a la guantera
5. Descansos de la feina:
No vagis on va la gent a fumar. Queda’t al menjador o qualsevol altre lloc on no estigui permès fumar
6. De copes amb els amics:
Demana als teus amics de no estar a la terrassa, si no a l’interior del local. Si algú surt a fumar, no els acompanyis. Si vas de sopar d’empresa, en aquest article ” Evitar fumar als àpats del nadal ” tens més consells.
A més a més d’aquests canvis.
A part d’aquests canvis, és molt possible que tinguis ganes de fumar en algun que altre moment. Aquí és important mantenir-se ferm i ser pacient, les ganes de fumar desapareixeran a al cap de dos minuts com a molt.
També és molt eficaç realitzar des d’exercicis respiratoris per calmar l’ansietat, com tècniques d’autocontrol i fins i tot es podria valorar l’ús d’alguna medicació per ajudar a deixar de fumar.
Una altra opció, sería baixar-os de forma gratuïta la app S’ACABO.
Aquesta us dóna consells i activitats per distreure les ganes de fumar.
Us la podeu descargar amb:
- Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mcvendrell.sintabaco
- iOS: https://apps.apple.com/es/app/sacabo/id956633440
Si vols més informació, no dubtis a contactar-nos i demanar-nos cita.
Enfermero desde hace 17 años y con 13 años de experiencia en la atención primaria. Cursé un posgrado en Nutrición y Dietética y poco después realicé un Máster en Tabaquismo. También soy vocal de la Junta de SEDET (Sociedad Española de Especialistas en Tabaquismo)