• 622766949

Principals tipus de dieta que podem trobar

tipos de dietas

En aquest article us  parlaré de les principals dietes que ens podem trobar. Tindríem la nostra dieta, la Dieta Mediterrània, que ja us la vaig explicar en un altre post anterior. I Ara us faré un resum de les dietes que podem trobar, com la dieta Vegana, la dieta Vegetariana i les dietes Terapèutiques.

La Dieta Vegana

Els vegans o vegetarians estrictes són aquelles persones que a la seva dieta exclouen qualsevol tipus d’aliment d’origen animal, fins i tot la mel.

La seva alimentació consta de:

 • Verdures i fruites (plenes de vitamines, minerals i fibra).
 • Els llegums com llenties, cigrons, mongetes, pèsols, cacauet, soja. Són una bona font de fibra, hidrats de carboni d’abosrció lenta i de proteïnes vegetals. De totes les llegums, la més rica en proteïnes és la soja. De la soja també s’obtenen derivats com el miso, tofu, tempeh, soja texturitzada, natto (soja fermentada), beguda vegetal i iogurts vegetals. (Aquests dos últims millor que siguin sense sucres afegits).
 • Consumeixen cereals integrals com l’arròs, pasta, pa, blat de moro, polenta, quinoa, bulgur, cous cous, amarant, blat sarraí, civada, kamut, mill etc .. (també rics en hidrats de carboni de abosorció lenta i també en fibra i alguns d’ells tenen proteïna considerable com seria la civada en flocs).

Del gluten (proteïna present en el blat) s’obté el seitan que també és una proteïna vegetal.

 • Fruits secs com ametlles, avellanes, nous, festucs, anacards, pinyons. (Rics en greixos saludables, també contene minerals, fibra, hidrats i proteïnes.
 • Llavors de xia i lli (riques en omega3), cànem, gira-sol, rosella, sèsam (ric en calci)
 • Algues, molt riques en minerals, vitamines i fibra.

La Dieta Vegetariana

Aquesta dieta també constaria d’una alimentació d’origen vegetal però podem trobar unes variants:

 1. Ovolacteovegetariana: on a més de consumir aliments d’origen vegetal també són introduïts a la dieta aliments d’origen vegetal com els lactis i els seus derivats, i també els ous.
 2. Ovovegetarians: consumeixen els ous com a font d’origen animal a més de tots els vegetals.
 3. Lactovegetarians: Consumeixen la llet i els seus derivats i els aliments d’origen vegetal.
 4. Apivegetarians: aquests consumeixen la mel i els vegetals. També poden ser Api-ovo-lacteovegetarians, o api-ovo-vegetarià o api -lacteo -vegetarià. Com es pot veure el prefix api, és per a la mel.
 5. Crudivegans: són vegetarians estrictes i consumeixen aliments crus o que la cocció d’ells no superi 42-45 graus.

Les dietes Terapèutiques

Són aquelles que són pautades per tractar i o controlar una malaltia.

En alguns casos la dieta és la solució a la patologia i en altres és una pauta complementària a la medicació que s’ha de fer a les persones afectades.

Exemples de dietes terapèutiques:

 • Per a la intolerància a la lactosa
 • Per intolerància a la fructosa
 • Intolerància al gluten
 • Anèmia
 • Obesitat i sobrepès
 • Diabetis
 • Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)

Ayúdame a difundirlo

Author: Marta Abardia

Soy Nutricionista – Dietista en Barcelona. Tengo 19 años de experiencia como profesional. Pienso que mi trabajo no es sólo calcular una dieta o saber que contienen los alimentos. Mi labor es transmitir y acompañar a mis pacientes para conseguir un cambio de hábitos alimentarios.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*