• 622766949

La importància de l`oli d`oliva verge extra a la nostra dieta

el aceite de oliva en nuestra dieta

L’oli d’oliva és un aliment que forma part de la nostra dieta mediterrània. Té múltiples beneficis per a la nostra salut que a continuació us aniré explicant.

M’agradaria remarcar la diferència entre els olis. No és el mateix l’oli d’oliva que el d’oliva verge o el d’oliva verge extra (AOVE).

L’Oli d’oliva → és el resultat d’una barreja d’olis refinats i olis verges. Ha de tenir un grau d’acidesa que no sigui superior a l’1%.

L’Oli d’oliva verge → S’obté pel primer premsat en fred de les olives.

L’Oli d’oliva verge extra (AVOE) → És el que està considerat de major qualitat, el que té el millor sabor i el seu color verd intens característic. Aquest  es inferior a l’1% d’acidesa.

Aquests tres olis contenen greixos monoinsaturats que protegeixen el nostre organisme. Però si ens fixem en l’(AVOE), aquest és el que té més quantitat d’antioxidants i més omega 3 (greixos poliinsaturats) que la resta.

Beneficis de l’oli d’oliva verge extra en la nostra dieta.

  • Ajuda a prevenir  malalties cardiovasculars, augmentant l’ HDL (Colesterol bo) i disminuint el LDL (Colesterol dolent).
  • Posseeix un alt contingut en antioxidants com són els Polifenols i la Vitamina E.
  • Millora la circulació sanguínia, ja que incrementa la vasodilatació arterial i d’aquesta manera ajuda a regular la tensió arterial.
  • Té un efecte antiinflamatori gràcies a un compost anomenat oleocantal.
  • Beneficiós quan hi ha restrenyiment ja que ajuda a lubrificar la mucosa intestinal.
  • Millora el control de la glucosa en sang i si ja es té diabetis ajuda a controlar-la.
  • Hi ha estudis on s’ha vist que ajuda a prevenir l’osteoporosi (pèrdua de massa òssia)

L'oli d'oliva és un aliment que forma part de la nostra dieta mediterrània. Té múltiples beneficis per a la nostra salut

 Quina és la quantitat recomanada?

Per gaudir d’una alimentació saludable, la quantitat d’oli seria unes quatre cullerades soperes al dia. A més, si volem obtenir al màxim tots els seus beneficis el millor és consumir-lo en cru.

També es pot utilitzar en preparacions culinàries com per exemple  els sofregits o els fregits. L’oli d’oliva és el que aguanta millor la temperatura i és més difícil que es cremi, evitant així l’aparició de substàncies tòxiques perjudicials per a la nostra salut.

L’oli d’oliva es pot prendre en totes les edats, des de ben petits fins a gent gran.

Si tenim pensat fer una dieta d’aprimament, hauríem de reduir-lo a dues o tres cullerades al dia, ja que no deixa de ser un aliment bastant calòric.

Quan pot perjudicar-nos?

Tots els excessos són dolents, per molt beneficiós que sigui un aliment ha d’haver un límit en el seu consum, ja que pot donar-nos uns efectes secundaris no desitjats com poden ser:

  • Provocar una diarrea
  • Un augment de pes
  • En pacients medicats per a la hipertensió i la diabetis pot complicar el seu bon control.

La nostra opinió al respecte

Com a dietistes – nutricionistes pensem que en una dieta equilibrada és millor prioritzar els olis d’oliva sobretot l’AOVE, per sobre de les mantegues, margarines i altres tipus de greixos saturats com l’oli de coco o de palma.

Ayúdame a difundirlo

Author: Marta Abardia

Soy Nutricionista – Dietista en Barcelona. Tengo 19 años de experiencia como profesional. Pienso que mi trabajo no es sólo calcular una dieta o saber que contienen los alimentos. Mi labor es transmitir y acompañar a mis pacientes para conseguir un cambio de hábitos alimentarios.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*