L’oli d’oliva és un aliment que forma part de la nostra dieta mediterrània. Té múltiples beneficis per a la nostra salut que a continuació us aniré explicant.
M’agradaria remarcar la diferència entre els olis. No és el mateix l’oli d’oliva que el d’oliva verge o el d’oliva verge extra (AOVE).
L’Oli d’oliva → és el resultat d’una barreja d’olis refinats i olis verges. Ha de tenir un grau d’acidesa que no sigui superior a l’1%.
L’Oli d’oliva verge → S’obté pel primer premsat en fred de les olives.
L’Oli d’oliva verge extra (AVOE) → És el que està considerat de major qualitat, el que té el millor sabor i el seu color verd intens característic. Aquest es inferior a l’1% d’acidesa.
Aquests tres olis contenen greixos monoinsaturats que protegeixen el nostre organisme. Però si ens fixem en l’(AVOE), aquest és el que té més quantitat d’antioxidants i més omega 3 (greixos poliinsaturats) que la resta.
Beneficis de l’oli d’oliva verge extra en la nostra dieta.
- Ajuda a prevenir malalties cardiovasculars, augmentant l’ HDL (Colesterol bo) i disminuint el LDL (Colesterol dolent).
- Posseeix un alt contingut en antioxidants com són els Polifenols i la Vitamina E.
- Millora la circulació sanguínia, ja que incrementa la vasodilatació arterial i d’aquesta manera ajuda a regular la tensió arterial.
- Té un efecte antiinflamatori gràcies a un compost anomenat oleocantal.
- Beneficiós quan hi ha restrenyiment ja que ajuda a lubrificar la mucosa intestinal.
- Millora el control de la glucosa en sang i si ja es té diabetis ajuda a controlar-la.
- Hi ha estudis on s’ha vist que ajuda a prevenir l’osteoporosi (pèrdua de massa òssia)
L'oli d'oliva és un aliment que forma part de la nostra dieta mediterrània. Té múltiples beneficis per a la nostra salut
Quina és la quantitat recomanada?
Per gaudir d’una alimentació saludable, la quantitat d’oli seria unes quatre cullerades soperes al dia. A més, si volem obtenir al màxim tots els seus beneficis el millor és consumir-lo en cru.
També es pot utilitzar en preparacions culinàries com per exemple els sofregits o els fregits. L’oli d’oliva és el que aguanta millor la temperatura i és més difícil que es cremi, evitant així l’aparició de substàncies tòxiques perjudicials per a la nostra salut.
L’oli d’oliva es pot prendre en totes les edats, des de ben petits fins a gent gran.
Si tenim pensat fer una dieta d’aprimament, hauríem de reduir-lo a dues o tres cullerades al dia, ja que no deixa de ser un aliment bastant calòric.
Quan pot perjudicar-nos?
Tots els excessos són dolents, per molt beneficiós que sigui un aliment ha d’haver un límit en el seu consum, ja que pot donar-nos uns efectes secundaris no desitjats com poden ser:
- Provocar una diarrea
- Un augment de pes
- En pacients medicats per a la hipertensió i la diabetis pot complicar el seu bon control.
La nostra opinió al respecte
Com a dietistes – nutricionistes pensem que en una dieta equilibrada és millor prioritzar els olis d’oliva sobretot l’AOVE, per sobre de les mantegues, margarines i altres tipus de greixos saturats com l’oli de coco o de palma.
Soy Nutricionista – Dietista en Barcelona. Tengo 19 años de experiencia como profesional. Pienso que mi trabajo no es sólo calcular una dieta o saber que contienen los alimentos. Mi labor es transmitir y acompañar a mis pacientes para conseguir un cambio de hábitos alimentarios.