• 622766949

10 factors clau per a una dieta sana

En aquest article us parlaré de quins 10 factors clau heu de tenir presents, per aconseguir que la vostre dieta sigui sana.

1) Consumir aliments de temporada. Aquests ens ajuden a menjar de forma saludable ja que podem aprofitar millor els seus nutrients (vitamines, minerals i la fibra). Dins d’una dieta equilibrada hauríem de consumir verdures, amanides i fruites cada dia.

2) Bona hidratació. Beu uns 8 – 10 gots al dia, la millor opció és l’aigua. Si no tens set o no estàs acostumat/a a beure-la, comença amb petits glops i ja veuràs que a mesura que passen els dies el teu cos te la demanarà.

Una altra opció per hidratar-te, seria prendre brous, infusions o Te o cafè americà sense sucre. Evitant així, els refrescos o sucs ensucrats.


3) Augmentar la fibra de la nostra dieta. La podem augmentar consumint aliments com els cereals integrals (arròs, pasta, cous cous, quinoa), llegums (faves, pèsols, mongetes, cigrons, llenties), verdures i fruites. Menjar aliments rics en fibra beneficia  el nostre trànsit intestinal.

Augmenta la nostra sacietat (així no tindrem gana tan ràpid, ja que la fibra afavoreix que el buidat de l’estómac sigui més lent del normal). També, ens ajuda a mantenir uns bons nivells de glucosa i colesterol sanguini. Hem de prioritzar els cereals integrals enfront dels refinats.

4) Llegir els ingredients de les etiquetes dels aliments. És important que parem atenció a les etiquetes, hem de llegir bé els ingredients que contenen. D’aquesta manera sabrem el que en realitat porta aquest aliment.

L’ordre dels ingredients és el més important, sent el primer ingredient el que està present en més quantitat i l’últim en el que menys.

5) Evitar els aliments processats. Consumeix el menys possible plats preparats com lasanyes, pizzes, crestes, salses etc … ja que estan compostos per greixos, sucres (que en realitat l’aliment no conté). I molta sal afegida.

6) Evitar la monotonia de la dieta. Com més variada sigui la teva alimentació, més es beneficiarà la teva salut. Recorda que els aliments no tenen els mateixos nutrients uns que altres, per tant, si sempre menges el mateix pots patir mancances nutricionals.

7) Mastegar bé els aliments. El fet mastegar et saciarà més i farà que aprofitis millor els nutrients d’aquests.

8) Menja les vegades que necessitis al dia. No hi ha una regla general, dependrà de la teva activitat física i també del teu organisme. Hi ha persones que menjant tres vegades al dia ja en tenen prou. En canvi, hi ha d’altres que necessiten afegir un mig matí i una mitja tarda, per arribar millor al següent àpat. D’aquesta manera, eviten menjar grans quantitats i escollir qualsevol aliment insà que tinguin davant.

9) Busca alternatives saludables.

1) Opció salada: Si et ve de gust una bossa de patates fregides, el meu consell seria que te les fessis a casa al forn o al microones. Per exemple, utilitza una mandolina per tallar patates i posa espècies i poc oli. Una altra opció és fer xips de verdures com carbassó, pastanaga, remolatxa.

2) Opció dolça: Menja una o dues preses de xocolata del  85% de cacau. Si ets dels que t’agrada més el colacao, et suggereixo que a la llet o a la beguda vegetal sense sucres afegits, li posis una cullerada de cacau en pols. Per treure el gust tan amarg que té el cacau millor afegeix canyella o estèvia.

10) Evita al màxim l’alcohol. Recorda que està ple de calories buides i que no t’aporta cap nutrient.

Ayúdame a difundirlo

Author: Marta Abardia

Soy Nutricionista – Dietista en Barcelona. Tengo 19 años de experiencia como profesional. Pienso que mi trabajo no es sólo calcular una dieta o saber que contienen los alimentos. Mi labor es transmitir y acompañar a mis pacientes para conseguir un cambio de hábitos alimentarios.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*