• 622766949

El tabac i l’embaràs, una conjunció problemàtica.

tabaco y embarazo

Els efectes del tabac, com veurem en aquest article, afecten per partida doble en un embaràs, tant a la mare com al fetus, però deixar de fumar a temps fa que els riscos siguin similars als de les embarassades no fumadores.

Els seus perjudicis comencen abans del mateix embaràs en si i poden influir després del part, durant tota la infància i si la parella fuma, també és important que també ho deixi, ja que el tabaquisme passiu també pot afectar al fetus.

Abans de l’embaràs.

Hi ha molts factors que poden influir en reduir la fertilitat de la dona, des de l’edat, l’estrès, un pes massa baix o alt, algunes malalties hormonals i ginecològiques, … però el tabaquisme, tant actiu com passiu també és un d’ells.

El tabac té un efecte antiestrogènic,  provoca  risc d’infertilitat en dones fumadores en un 60% més elevat que si les comparem en dones no fumadores.

Els efectes del tabac, afecten per partida doble en un embaràs, tant a la mare com al fetus

És per això que si portes un temps volent quedar-te embarassada i tens diversos factors que t’ho dificultin, sent el tabac un d’ells, deixar de fumar pot contribuir a augmentar les possibilitats d’èxit. A més, pensa que la majoria de factors no són modificables (com l’edat o patir alguna malaltia), però deixar de fumar, mantenir un pes adequat, l’alcohol o un excés d’estrès, sí que ho són.

Efectes de fumar durant l’embaràs

Les més de 7000 substàncies perjudicials del tabac travessen la membrana placentària i arriben al fetus afectant al seu desenvolupament. També afecten al creixement,  ja que aquest rep menys oxigen i nutrients al veure’s reduïda la circulació de sang per la placenta, i es provocarà un augment dels batecs d’aquest, alterant el desenvolupament dels seus pulmons.

Això succeeix tant si es la mare com la seva parella la qui fuma

Els riscos que pot provocar fumar en el fetus són:

  • Part prematur: Néixer abans de la setmana 37 pot provocar problemes de salut en el nadó per immaduresa d’alguns dels seus òrgans
  • Malformacions: Hi ha més risc que el nadó neixi amb malformacions com llavi leporí o alteracions cardíaques, per exemple.
  • Baix pes en néixer.

Un cop produït el naixement del nadó, els riscos per a la salut es mantenen augmentant si està exposat al fum del tabac, ja sigui per la mare o la seva parella.

  • Augment d’infeccions respiratòries i otitis
  • Més possibilitats de desenvolupar asma durant la infància.
  • Menys possibilitats de poder mantenir una lactància materna adequada i durant més temps.
  • Risc de mort sobtada en el lactant.

És important saber que si es deixa de fumar abans de la setmana 15 de l’embaràs tots aquests efectes es reverteixen, i s’igualen a la d’una dona no fumadora, encara que l’important és deixar de fumar independentment de la setmana d’embaràs en que et trobis.

Fumar i ansietat per deixar de fumar durant l’embaràs. ¿Què és millor?

Durant molts anys i fins i tot avui ens podem trobar amb sanitaris que davant l’ansietat provocada per la síndrome d’abstinència per deixar de fumar, recomanin mantenir el consum d’uns 5 cigarrets o menys al dia per evitar un possible avortament.

Fumar, encara que sigui un, augmenta ja de per si el risc d’avortament o patir algun altre problema durant l’embaràs. Múltiples estudis així ho demostren. En canvi, encara no hi ha cap estudi que relacioni els símptomes de la síndrome d’abstinència al tabac per deixar de fumar amb un efecte nociu per al fetus.

El nostre consell sobre fumar durant l’embaràs

Per tot això, si la dona o la seva parella fuma, la nostra recomanació és deixar-ho, tant si s’està buscant l’embaràs o si ja s’està (per millorar la salut del futur nadó i reduir els riscos durant el desenvolupament fetal).

Es important que a banda de deixar de fumar per la salut del teu futur fill/a, busquis altres motius personals que siguin importants per tu

Però recorda, durant l’embaràs la majoria de medicacions per deixar de fumar estan prohibides per evitar riscos. Per això, el que es recomana és deixar de fumar amb ajuda i consells d’un professional sanitari per saber com evitar i afrontar les ganes de fumar.

També és important que a banda de deixar de fumar per la salut del teu futur fill/a, busquis altres motius personals que siguin importants per tu.

Tingues en compte que moltes dones tornen a fumar quan ja han tingut nen o han acabat de donar el pit, degut a que no tenen cap motivació extra.

En poques paraules, deixa de fumar pel teu fill/a però també per tu.

Ayúdame a difundirlo

Author: Antonio Vallejo Domingo

Enfermero desde hace 17 años y con 13 años de experiencia en la atención primaria. Cursé un posgrado en Nutrición y Dietética y poco después realicé un Máster en Tabaquismo. También soy vocal de la Junta de SEDET (Sociedad Española de Especialistas en Tabaquismo)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*