• 622766949

FAQ

FAQ

Qui és un dietista-nutricionista?

Un dietista-nutricionista és un professional de la salut, que té una titulació universitària oficial de Diplomat/da en Nutrició Humana i Dietètica. És reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per intervenir en l’alimentació d’una persona o grup, des dels següents àmbits d’actuació:

– Nutrición en la salud y en la enfermedad

– La nutrició en la salut i la malaltia

– El consell dietètic

– La investigació i la docència

– La salut pública des dels organismes governamentals

– Les empreses del sector de l’alimentació

Què és la dietètica?

Té en compte que la persona rebi els aliments, però en funció de l’edat, les seves característiques, la cultura, etc…

Seria aplicar la nutrició a l’entorn de la persona.

Què és la nutrició?

Els aliments contenen una sèrie de nutrients ( hidrats de carboni, proteïnes, lípids, vitamines i minerals) aquests, són utilitzats per les cèl•lules en el nostre organisme, ja sigui com a font d’energia o com a renovació de les membranes cel•lulars, etc…

En resum, la nutrició és l’aprofitament dels nutrients que estan presents als aliments, pel benefici de les nostres cèl•lules i aconseguir així un bon estat de salut.

Es pot prescindir dels aliments vegetals?

Sense el consum de vegetals es provoquen carències de substàncies imprescindibles per a la vida i la salut. Una dieta sense vegetals no seria tan sols insuficient en hidrats de carboni, minerals i vitamines, també comportaria una absència de la fibra vegetal necessària per al bon funcionament de l’intestí de l’ésser humà.

Hi ha aliments que no engreixen?

L’única cosa que no engreixa és l’aigua. Els aliments contenen hidrats de carboni, proteïnes i greixos que, a través de les complexes reaccions del metabolisme, s’utilitzen o es transformen en greix com a material de reserva. Que un aliment no contingui gens de greix, o tan sols quantitats mínimes, no vol dir que no pugui ser font de fabricació de greix a l’organisme

Quan una persona s’engreixa és important estudiar quin són els seus hàbits alimentaris i descobrir de quina mena de productes està abusant, perquè qualsevol aliment, consumit en grans quantitats, pot ser la causa de l’augment de pes.

Es pot prescindir dels vegetals crus?

Sense consumir vegetals crus, és a dir amanides i fruita, és molt difícil aconseguir una quantitat correcte de vitamina C, i aquesta substància que l’organisme humà no pot fabricar és imprescindible per a la vida i la protecció de totes les cèl•lules i teixits del cos.

És saludable mantenir una dieta monòtona?

No és gens aconsellable caure en la monotonia de consumir sempre els mateixos aliments. Moltes vegades per comoditat, o per causes diverses i complexes, la dieta es confecciona amb pocs productes i gairebé sense variacions al llarg de l’any. Hi ha múltiples estudis mundials sobre les carències i els problemes de salut que pateixen les poblacions que tenen al seu abast una gamma limitada d’aliments. Així podem afirmar que la variació és una de les millors claus d’una nutrició completa i equilibrada.

Es pot prescindir dels aliments d’origen animal?

Una dieta que no contingui cap aliment d’origen animal provoca una carència de vitamina B12, imprescindible per a la formació dels glòbuls vermells. Es poden fer dietes amb molt pocs aliments d’origen animal, però almenys caldria consumir certes quantitats de productes làctics o d’ous, com es fa a les cultures vegetarianes, per no provocar aquesta important carència.

Algun aliment vegetal conté colesterol?

Cap aliment vegetal no conté colesterol. Si bé certs productes vegetals porten força greix, com les fruites seques, els alvocats i les olives, però no duen colesterol. Només els aliments d’origen animal aporten colesterol. 

El peix blau en conserva aporta àcids grassos omega-3?

Les conserves de peix s’elaboren mitjançant una cocció suau que no en deteriora la bona composició del greix. L’oli que s’hi afegeix sempre és vegetal i no es fan servir mai greixos saturats; un dels més habituals és l’oli de gira-sol i també hi ha conserves en oli d’oliva, fins i tot en oli d’oliva verge. Aquests productes sempre aporten un greix cardiosaludable.

Els llegums són més aconsellables que les patates per evitar l’excés de triglicèrids?

Els aliments que contenen midó, que és una substància d’origen vegetal formada per nombroses molècules de glucosa, tenen la virtut de digerir-se lentament i el seu contingut en glucosa passa a poc a poc a la sang. De tots aquests aliments, les patates són les que provoquen un pas més ràpid de glucosa, i per tant això pot fer que aquesta glucosa es transformi en triglicèrids en arribar al fetge.

Els llegums, la pasta, l’arròs, sobretot l’integral, alliberen les molècules de glucosa d’una manera més lenta i per això no provoquen pujades tan ràpides de glucosa en sang. Són més aconsellables que les patates per controlar la formació de triglicèrids al fetge i evitar-ne l’excés en sang.

Una dieta baixa en proteïnes pot provocar el deteriorament de les articulacions?

Les proteïnes aporten a l’organisme molts dels materials necessaris per a la construcció i regeneració de les articulacions, principalment els aminoàcids, gràcies als quals es fabriquen col•lagen i altes substàncies fonamentals dels cartílags.
Per això una dieta deficient en proteïnes impedeix la regeneració dels teixits articulars. Enriquir la dieta amb bones proteïnes, com el peix, els productes làctics, les gelatines o la soja, pot ser de gran ajuda per a persones que tinguin problemes articulars.

En cas de patir hiperuricèmia ( àcid úric ), s’ha d’eliminar el consum d’alcohol?

Doncs sí, la presència d’alcohol en sang impedeix l’eliminació d’àcid úric per l’orina i aquesta és la condició dietètica que més disminueix aquesta eliminació.

S’ha de beure aigua encara que no es tingui set?

Aquest problema es presenta especialment en persones grans. Per això cal beure un litre i mig de líquid diari, encara que no es tingui set, per mantenir la hidratació correcta i assegurar el bon funcionament i la salut dels ronyons.

Hi ha algun tipus de greix beneficiós per al cervell?

Està comprovat que el consum d’àcids grassos omega-3 procedents del peix i d’altres aliments és un factor de protecció contra el desenvolupament de demències. Aquest tipus de greix és un dels més beneficiosos per al cervell. Un altre component dels greixos, els fosfolípids o lecitines, és molt recomanable per a la salut i el correcte funcionament cerebral, per això el consum d’aliments que en contenen ( ous, llegums, germen dels cereals i fruites seques ) comporta múltiples beneficis.